Wok kan man ju göra på sååå många olika sätt. En klar favorit för mej är följande recept som jag serverar med ris. Funkar säkert kanon med veganska nudlar också.
Ingredienser:
En näve Cashewnötter eller jordnötter (jag föredrar cashew)
1/1 till 1 Fänkål
Ett par stänger selleri
En paprika (jag föredrar röd eller gul)
en ök (röd eller gul)
2-3 klyftor Vitlök
En liten burk vattenkastanjer
1/2 burk bambuskott
ca 3 salladslökar
En rejäl näve groddar (dom lite kraftigare)
En bit broccoli och eller blomkål
1 Chili
1 näve färsk basilika
Soja (valfritt)
Salt
Peppar
1-5 matskedar Mango Chutney (egengjord eller köpt i butik)
Jordnötsolja eller sesamolja (funkar även med rapsolja eller liknande)
(självklart kan du skippa de grönsaker och istället använda andra som du har hemma eller föredrar som tex morötter, vitkål, osv.)
Gör såhär:
Börja med att skölja riset väl och tillaga enligt förpackningen.
Häll lite olja i en stekpanna eller wok-panna och pressa i vitlöken, och fräs upp lite. Ha sedan i en rejäl matsked Mango Chutney, eller mer om du gör mycket men bättre att börja med lite och sedan öka på tycker jag. Ha i en näve cashewnötter, chili och lite vatten och låt detta puttra ett tag.
Skär upp grönsakerna lite slarvigt som du gillar. Jag tänker ganska tunna bitar med stor stekyta. De grönsaker som tar längre tid att tillaga skär jag tunnare än de som snabbt blir tillagade.
I med alla grönsakerna och woka dom så dom är genomvarma men lite krispiga. Ha i lite mer vatten och mango chutney om det behövs. Det ska vara lite såsigt. Salta och peppra efter smak.
Servera med ris.